BLOEIENDE EN DUURZAME BEDRIJFSTAK

De papier- en kartonsector is een bloeiende en duurzame bedrijfstak. Een interessante omgeving waar we nieuwe kansen en ontwikkelingen aangrijpen om duurzame producten te maken. Tijdens het productieproces gebruiken we zo weinig mogelijk energie en water en zetten we oud papier en andere natuurlijke vezels in als grondstof. Door de vezels te recyclen blijven ze onderdeel van de kringloop.

Innovatie in de praktijk

Omdat we als sector 100 procent biobased papier en karton willen produceren, zoeken we dagelijks de grenzen op van de techniek met onze grondstoffen
en hightech processen. Zo experimenteren we volop met hernieuwbare grondstoffen als tomatenstengels en gras. Ook zijn we in staat meer papierproducten te recyclen. Zo kunnen we bijvoorbeeld koffiebekers, ondanks het laagje plastic, hergebruiken en er nieuwe producten van maken.

Nieuwsgierig welke rol innovatie in de papier- en kartonbranche speelt? Check hieronder een aantal voorbeelden van innovatieve ontwikkelingen in onze sector.

Eierdozen van gras

Steeds meer nieuwe grondstoffen blijken geschikt voor het maken van papier en karton. De eierdozen van gras die worden gemaakt door Huhtamaki in Franeker zijn daar een fraai voorbeeld van. De doosjes bestaan uit een mix van gras en oud papier: lekker duurzaam! Je vindt ze in de schappen van veel supermarkten.

Oneindig recyclen

Papier en karton zijn het circulaire materiaal: je kunt het eindeloos recyclen en er zo keer op keer fantastische nieuwe producten van maken. Hoe duurzaam wil je het hebben? Toch mag je niet iedere papiersoort zomaar bij het oud papier gooien; dat heeft te maken met bijvoorbeeld de aanwezigheid van voedselresten. Benieuwd wat wel en niet bij het oud papier mag? Check de scheidingswijzer!

Suiker verpakt in suikerbietenpapier

Ook de vezels van suikerbieten blijken erg geschikt voor de productie van papier. Crown Van Gelder – een papierbedrijf uit Velsen-Noord – maakt er sinds kort papier van waarin tadaa….. suiker wordt verpakt. Hét voorbeeld van circulariteit!

Papier maken zonder water

Voor het maken van papier en karton is veel water nodig: een mix van vezels en water vormt de basis, waarna het papier wordt gedroogd om uiteindelijk een mooi vel over te houden. Dat drogen kost weer veel energie. Je kunt je voorstellen dat we staan te trappelen om innovaties die ervoor zorgen dat we minder water en energie nodig hebben. Als sector werken we daar gezamenlijk aan.

Duurzaamste sector van Nederland

Papier- en kartonbedrijven lopen voorop op het gebied van verduurzaming, zo blijkt uit een analyse van de Nederlandse Emissieautoriteit. We scoren zelfs beter dan de best presterende Europese bedrijven. Onze ambitie is over tien jaar 55 procent minder CO2 uit te stoten.

Tomatenvezels, spijkerbroeken, tulpenbollen

Schut Papier uit Heelsum is de ongekroonde koning van de nieuwe grondstoffen. Het bedrijf maakt papier van tomatenvezels, cacao, spijkerbroeken en tulpenbollen: dat levert fantastische, duurzame, innovatieve producten op.

Ook koffiebekers krijgen tweede leven

Tot voor kort was het technisch onmogelijk om papieren koffiebekers te recyclen. Maar dat was buiten WEPA in Swalmen gerekend: het bedrijf vond een manier om koffiebekers te gebruiken als grondstof voor wc-papier.

Samen afvalwater zuiveren

Drie papierfabrieken in Eerbeek laten gezamenlijk hun afvalwater schoonmaken door Industriewater Eerbeek. Na afloop wordt het deels teruggebracht naar de natuur en deels opnieuw gebruikt in de papierfabriek. Duurzaam en circulair!

Ja, ik heb interesse in een uitdagende baan of stage

Ontdek onze uitdagende sector

VNP innovatie en duurzaamheid

Innovatie en duurzaamheid

Verrassend van papier en karton

Verrassende producten

papierfabrieken

Uiteenlopende functies

Essity-Cuijk

Wat kun je verwachten?